Er zijn niet veel toeristen die Rome bezoeken zonder een bezoek aan de Sint Pieter. Vaak is het een van de eerste dingen die mensen je vertellen als je hen vraagt ​​wat er te zien in Rome. De kerk zelf is prachtig en de binnenkant herbergt een schat  aan historische kunst.

Sint Pieter’s Basiliek in Vaticaanstad is een van de belangrijkste christelijke plaatsen in de wereld en is een kerk (in plaats van een kathedraal) met een lange en roemruchte geschiedenis.

Graf van Petrus

Ook wel bekend als de Pauselijke Basiliek van Sint Pieter en in het Italiaans als ‘Basilica Papale di San Pietro in Vaticano’. De Sint Pieter is gebouwd op het graf van de apostel Petrus. Petrus was een van de twaalf apostelen in het christendom en wordt verondersteld gekruisigd te zijn bij het Circus van Nero waar later de Sint Pieter op werd gebouwd. Het Circus van Nero had ook een begraafplaats. De eerste Basiliek die werd gebouwd was in het jaar 324 door de Romeinse keizer Constantijn. De heilige zelf zou precies op de plek onder het huidige pauselijke altaar begraven zijn.

sint pieter, basiliek, bisschoppen

De huidige vorm van de Basiliek ontstond in de vijftiende eeuw en werd uitgebreid en aangevuld door diverse pausen en architecten in de zestiende en zeventiende eeuw. Grote delen van het gebouw werden ontworpen door Bernini. Het bekendste architecturale aspect van de Sint Pieter is waarschijnlijk zijn enorme koepel. Ontworpen door Michelangelo in het midden van de zestiende eeuw, maar nog niet klaar tot na zijn overlijden, de koepel van de Sint Pieter heeft een totale hoogte van 448 meter.

Bezoekers kunnen een schat aan historische kunst, vooral de Renaissance, en de graven van de pausen, zoals Paus Pius XI, Paus Johannes XXIII en Paus Johannes Paulus II bekijken. Veel van de graven liggen onder de basiliek.

Enkele van de hoogtepunten die bij een bezoek aan de Sint Pieter niet mogen ontbreken zijn Michelangelo’s standbeeld Pieta,  Het gekroonde beeld van Petrus waarvan pelgrims traditioneel de voeten aanraken, die inmiddels volledig afgesleten zijn en Bernini’s gouden monument van Paus Alexander VII 

Rondleiding Vaticaanse Musea, Sixtijnse Kapel en de Sint Pieter